🥄 Caponata siciliana: Tradiční sicilský poklad na vašem stole

Caponata je dušený zeleninový pokrm, který voní po Sicílii. Sladkokyselá chuť lilku, rajčat a oliv připomíná letní dny pod Etnou. Na Sicílii se podává za studena, jako předkrm, příloha nebo i samostatné lehké jídlo s kouskem chleba.

Chcete si ji připravit doma podle tradičního receptu? Níže najdete návod krok za krokem.
A pokud zrovna není čas na vaření – u nás najdete i hotovou caponatu od lokálních výrobců ze Sicílie, připravenou jen z těch nejlepších surovin.

🛒 Suroviny (4 porce):

  • 2 střední lilky (asi 600 g)
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 větší cibule
  • 400 g rajčatové passaty (např. Passata di Pomodoro Del Sicily)
  • 2 lžíce kapar (nejlépe Del Sicily – Capperi di Pantelleria)
  • 100 g zelených nebo černých oliv bez pecky
  • 2 lžíce jablečného nebo vinného octa
  • 1 lžíce cukru
  • Extra panenský olivový olej (Olio EVO Etna DOP Del Sicily)
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • Volitelně: čerstvá bazalka nebo nasekaná petrželka

👩‍🍳 Postup:

  1. Lilek nakrájejte na menší kostky, osolte a nechte 30 minut vypotit. Poté osušte papírovou utěrkou.
  2. Celer nakrájejte na menší kousky a blanšírujte 2 minuty ve vroucí osolené vodě, poté slijte.
  3. Cibuli nasekejte nahrubo a osmažte na olivovém oleji dozlatova.
  4. Přidejte lilek a smažte dozlatova – případně zvlášť, pokud děláte větší množství.
  5. Vmíchejte passatu, olivy, kapary, celer a trochu vody. Vařte na mírném ohni asi 20 minut.
  6. Na závěr přidejte ocet s cukrem – to vytvoří typickou sladkokyselou rovnováhu. Dochutíme solí a pepřem.
  7. Podávejte vychladlé, ideálně s čerstvým chlebem nebo focacciou.

📝 Tip Del Sicily:

  • Caponata chutná nejlépe druhý den, když se všechny chutě spojí.
  • Skvěle se hodí i jako součást antipasti s výběrem sýrů, sušených rajčat a pestem z naší nabídky.
Přejít nahoru